Ειδήσεις

Ασβέστιο και Γαλακτοκομικά στην υπηρεσία της μείωσης βάρους! Μείωση

Όλοι έχουμε το δικαίωμα να βελτιώνουμε την υγεία και ευεξία μας. 

 

ΑΣΒΕΣΤΙΟ & ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Σύμφωνα με αυτά, τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της μεταβολικής ενέργειας και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν την αποδόμησή του, κατά την εφαρμογή υποθερμιδικής διατροφής.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενισχύουν όχι μόνο την υγεία των οστών, αλλά αποτελούν και έναν πολύ καλό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών! Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη διαδικασία διάσπασης του λίπους (λιπόλυση).

Νεότερες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων* ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι), προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και το μεταβολισμό των λιπών. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, της οποίας ο βιολογικός ρόλος είναι να μειώνει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή αποθήκευσης λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό και την επιτάχυνση της διαδικασίας της λιπόλυσης.

Τα γαλακτοκομικά φαίνεται να διαθέτουν ισχυρότερη θετική επίδραση στη καταπολέμηση της παχυσαρκίας γιατί εμπεριέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που 'συνεργάζονται' με το ασβέστιο στα μονοπάτια της λιπόλυσης, όπως αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE), αμινοξέα διακλαδιζόμενης αλυσίδας (BCAA) και καζεΐνη!

Τα ευρήματα αυτά εδραιώνονται σήμερα τόσο με επιδημιολογικές μελέτες όσο και με κλινικές δοκιμές, που δείχνουν ξεκάθαρα πως η ένταξη γαλακτοκομικών σε μια υποθερμιδική δίαιτα επιταχύνει την απώλεια λιπώδους ιστού, σε σύγκριση με μια ίσης ενεργειακής αξίας υποθερμιδική δίαιτα, που όμως δεν εμπεριέχει καθόλου γαλακτοκομικά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, θα ήταν ευεργετικό για την υγεία σας να εμπλουτιστεί η διατροφή σας με άφθονα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Τέτοια τρόφιμα είναι κυρίως το γάλα, τυρί, γιαούρτι και γενικά όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

Η ποιότητα της διατροφής σας είναι δική σας επιλογή!

* 1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα (250ml) = 1 κεσεδάκι γιαούρτι = 30γρ. τυρί

 

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr

 

 

Δείτε επίσης

Για να χάσετε βάρος δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί – ψωμάκι!

Για να χάσετε βάρος δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί – ψωμάκι!

Είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αυθαίρετα ή παρασυρόμενοι από διαφόρων ειδών διατροφικές φήμες, χωρίς καμιά επιστημονική υπόσταση, να αποκλείουν το ψωμί από το καθημερινό τους διαιτολόγιο, θεωρώντας το ένοχο για την προσθήκη περιττών κιλών.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία