Logodiatrofis.gr
Ασφάλεια τροφίμων

Περισσότεροι από 400. 000 θάνατοι προκαλούνται από τροφογενείς ασθένειες κάθε χρόνο

Η κατανάλωση μη ασφαλών τρομίμων οδηγεί σε εμφάνιση διατρογενετικών ασθενειών.

 
 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα στα δέκα άτομα αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από την κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων και νερού. Το αποτέλεσμα είναι 420. 000 θάνατοι παγκοσμίως εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο αφορά παιδιά κάτω των πέντε ετών. Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις της παγκόσμιας επιβάρυνσης των τροφιμογενών νοσημάτων από τον ΠΟΥ. Η ψηλότερη επιβάρυνση ανά πληθυσμό παρατηρήθηκε σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος όπως  η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία. Παρά το γεγονός ότι, ο ιός Norovirus και το βακτήριο Campylobacter είναι δύο από τα πιο κοινά παθογόνα στην Ευρώπη, η μη – τυφοειδής σαλμονέλωση είναι υπεύθυνη για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων (2.000 ετησίως) και ακολουθεί η λιστέρια με 400 θανάτους ετησίως. Επίσης, παράσιτα όπως το Toxoplasma gondii το οποίο προκαλεί τοξοπλάσμωση ευθύνονται μέχρι και για το 20 % της συνολικής επιβάρυνσης των τροφιμογενών νόσων και επηρεάζουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην περιοχή της Ευρώπης κάθε χρόνο. Η αιτία της μεγάλης έκτασης μη ασφαλούς κατανάλωσης τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ακόμα άγνωστη. Επιπλέον, η περιορισμένη διαθεσιμότητα των δεδομένων για ορισμένες χώρες, η ποικιλία των μηχανισμών μετάδοσης των διαφόρων παθογόνων και η δυσκολία της αξιολόγησης άμεσης σχέσης μεταξύ μιας ασθένειας και ενός παθογόνου καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την εκτίμηση της παγκόσμιας επιβάρυνσης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τον (ΠΟΥ), αναφέρουν 31 σημαντικούς τροφιμογενείς κινδύνους που προκαλούν 32 ασθένειες (11 διαρροϊκούς παράγοντες, 7 επεμβατικούς μολυσματικούς παράγοντες, 10 παράσιτα και 3 χημικές ουσίες)όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών, τον αριθμό των θανάτων και την απώλεια των ετών υγιούς ζωής. Οι διαρροϊκές ασθένειες είναι η πιο συχνή αιτία διατροφικών ασθενειών παγκοσμίως. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να τονιστεί ότι τα τροφιμογενή νοσήματα επιβαρύνουν τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, καθώς και άτομα χαμηλού εισοδήματος. Οι κύριες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών ανά περιφέρειες στον κόσμο παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ

Ευρώπης

Διαρροϊκές ασθένειες

·         Norovirus

·         Campylobacter

Αφρικής

Διαρροϊκές ασθένειες

·         Μη – τυφοειδής σαλμονέλα

·         Ε. Coli

Χημικοί κίνδυνοι

·         Αφλατοξίνη

Αμερικής

Διαρροϊκές ασθένειες

·         Norovirus

·         E. Coli

·         Campylobacter

·         Μη – τυφοειδής σαλμονέλα

Νοτιοανατολικής Ασίας

Διαρροϊκές ασθένειες

·         Norovirus

·         Μη – τυφοειδής σαλμονέλα

·         Ε. Coli

·         Ηπατίτιδα Α

Ανατολικής Μεσογείου

Διαρροϊκές ασθένειες

·         Ε. Coli

·         Norovirus

·         Campylobacter

·         Μη – τυφοειδής σαλμονέλα

Δυτικού Ειρηνικού

Αφλατοξίνη

Παράσιτα

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη για εκπαίδευση και κατάρτιση σχετικά με την πρόληψη τροφιμογενών νοσημάτων μεταξύ των παραγωγών, των προμηθευτών και των χειριστών τροφίμων καθώς και όλου του παγκόσμιου πληθυσμού με δεδομένο ότι η πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών αποτελεί μια παγκόσμια κοινή ευθύνη.        

Αστέριος Ματσούκας
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
email : 
astmatsoukas @ gmail.com 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ