Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Αντιοξειδωτικά & Υγιές Γήρας

«Ένα επαρκές- αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα ενδέχεται να είναι ευεργετικό στο υγιές γήρας». 

 

Συγκεκριμένες υποομάδες πληθυσμού μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη αντιοξειδωτικών θρεπτικών ουσιών και να έχουν υγιές γήρας, με τους άνδρες ειδικότερα να βρίσκονται στο «επίκεντρο», όπως υποστηρίζει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology.

Δεδομένα από την έρευνα «Διατροφικά συμπληρώματα με αντιοξειδωτικές βιταμίνες και μέταλλα» έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής σχετίζονται με μεγαλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρατος μεταξύ των ανδρών, αλλά όχι μεταξύ γυναικών.

Η διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη μέσω placebo μελέτη συμπεριλάμβανε λήψη διατροφικού συμπληρώματος με βιταμίνη C (120mg), β-καροτένιο (6mg), βιταμίνη Ε (30mg), σελήνιο (100ug) και ψευδάργυρο (20mg).

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα, η έρευνά μας είναι η πρώτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων και της πολυδιάστατης πλευράς του υγιούς γήρατος», έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Karen Assman από το «Université Paris 13» στη Γαλλία.

«Οι στρωματοποιημένες αναλύσεις μας, έδειξαν ότι ενώ ίσως δεν υπάρχει μια συνολική ευεργετική συσχέτιση μεταξύ των συμπληρωμάτων με αντιοξειδωτικές βιταμίνες και μέταλλα σε μέτριες δοσολογίες, παρόλα αυτά, κάποιες υποομάδες θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από αυτή την αντιοξειδωτική θεραπεία.

Εν τούτοις, οι αναλύσεις των υποομάδων βρίσκονταν υπό διερευνητικό χαρακτήρα, επομένως έπρεπε να ερμηνευτούν με προσοχή.

Για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας, θα χρειαστούν περαιτέρω τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, οι οποίες θα είναι στοχευμένες σε μια «ομάδα κινδύνου» με χαμηλό όριο αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα μας, οι άνδρες βρίσκονται σε αυτή την «ομάδα κινδύνου».

Οξειδωτικό στρες και γήρας

Ενώ το οξειδωτικό στρες έχει γίνει στόχος για υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς του γήρατος και της πτωτικής τάσης της υγείας όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά, παρεμβατικές μελέτες χρησιμοποιώντας διατροφικά συμπληρώματα έχουν συχνά αποδώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Η ιατρική κοινότητα και τα επικρατέστερα μέσα ενημέρωσης συχνά αναφέρουν άμεσα μια αμφιλεγόμενη μετα-ανάλυση από τον Bjelakovic και άλλους από το Journal of the American Medical Association (2007, Vol. 297, pp. 842-857) η οποία υπογράμμισε ότι οι βιταμίνες Α και Ε και το β-καροτένιο ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας μέχρι και 16%.

Παρόλα αυτά, τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν εκ νέου το 2010 από μια ομάδα αποτελούμενη από παγκοσμίου φήμης ερευνητές αντιοξειδωτικών, οι οποίοι κατέληξαν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα.

Αυτή λοιπόν η επαναληπτική ανάλυση η οποία δημοσιεύτηκε στο “Nutrients”, βρήκε ότι το 36% των δοκιμών έδειξαν ένα θετικό αποτέλεσμα ή ότι τα αντιοξειδωτικά ήταν πράγματι ευεργετικά, 60% είχαν ουδέτερο αποτέλεσμα, ενώ μόλις το 4% είχε αρνητικό.

Υπάρχουν επιπλέον διάφορες επαναληπτικές έρευνες της ομάδας RTC οι οποίες αντέκρουσαν τα δεδομένα της έρευνας του Bjelakovic κ.ά, οι οποίες δεν βρήκαν καμία επίδραση σχετικά με τη θνησιμότητα -οποιασδήποτε αιτιολογίας- που θεωρητικά είχε η βιταμίνη Ε. (οι έρευνες αυτές συμπεριλάμβαναν και τους Berryet. al, (ClinTrials 2009, Vol. 6, pp.28-41), Abneretal. (Curr Aging Sci 2011, Vol. 4, pp. 158-170), Curtis et al. (Cardiovasc Drugs Ther, 2014, Vol.28, pp. 563-573), and Jiang et al (J NutrSciVitaminol , 2014, Vol. 60, pp. 194-205).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μια έρευνα PHSII διάρκειας 10 χρόνων από RTC δεν βρήκε κανένα σοβαρό εξαγόμενο αποτέλεσμα για τη βιταμίνη Ε. (Wangetal. 2014, JClinNutr 2014, Vol. 100, pp. 915-23).

Από μια θετική πλευρά του ζητήματος, δεδομένα που εξήχθησαν από μια έρευνα διάρκειας 11 χρόνων που πραγματοποίησε το 2012 η «European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition» (EPIC), έδειξαν επίσης ότι τα άτομα που λάμβαναν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα ενδεχομένως συσχετίζονται με μείωση θνησιμότητας από καρκίνο σε ποσοστό 48% και μείωση θνησιμότητας οποιασδήποτε αιτιολογίας σε ποσοστό 42%. (European Journal of Nutrition, Vol. 51, pp 407 – 413).

Νέα δεδομένα

Δεδομένα από μια άλλη έρευνα SU.VI.MAX δίνουν μια διαφορετική «εικόνα», δείχνοντας ότι στους 3.966 συμμετέχοντες της έρευνας με μέσο όρο ηλικίας τα 65.3 έτη, δεν παρουσιάστηκαν αξιοσημείωτα οφέλη από τη λήψη αντιοξειδωτικών.

Επίσης, δεν παρουσιάστηκαν οφέλη στις γυναίκες, είπε ο Assman και οι συνεργάτες του.

Στον αντίποδα, είπαν ότι στους άνδρες η λήψη αντιοξειδωτικών συσχετίζεται με υγιές γήρας και καλή ποιότητα ζωής.

Παράλληλα, άλλες υποομάδες παρουσίασαν πολλά οφέλη από τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα: Στην αρχή της έρευνας στους άνδρες και στις γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, στους άνδρες με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου και επίσης στους άνδρες με μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (λιγότερο από 5 μερίδες την ημέρα).

«Τα οφέλη από τα αντιοξειδωτικά ήταν περισσότερα για τις γυναίκες με χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης C απ’ότι στους άνδρες με χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης C», είπαν οι ερευνητές. «Παρόλα αυτά, επειδή ελάχιστες γυναίκες είχαν χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης C κάτω από 25 εκατοστημόρια, η στατιστική ισχύς ήταν χαμηλή και έτσι δεν βρέθηκαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Είναι δυνατό ότι η φυλετική εξειδίκευση των ευρημάτων μας εξηγείται εν μέρει από τις φυλετικές διαφορές στην επικράτηση χαμηλής συγκέντρωσης βιταμίνης C κατά την έναρξη: Αυτό σημαίνει ότι, εάν πολλές γυναίκες -όσο και άνδρες- είχαν χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης Cκατά την έναρξη, θα ήταν πιο σαφές το αποτέλεσμα της λήψης αντιοξειδωτικών μεταξύ των γυναικών.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί υποκείμενοι παράγοντες»

«Συμπερασματικά, τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ισορροπημένης πρόσληψης θρεπτικών αντιοξειδωτικών συστατικών, ή δόσεων (που παρέχονται από διαφοροποιημένα και επαρκή λαχανικά και φρούτα) με σκοπό να διατηρηθεί η συνολική υγεία στην πορεία του γήρατος».

Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
elena.fafouti(a)gmail.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ