Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ανοσοποιητικοί δείκτες και διατροφή

Η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι απαραίτητη για την υγεία.

Ερευνα

Αυτήν την περίοδο, υπάρχει αβεβαιότητα μέσα στη επιστημονική κοινότητα σχετικά με ποιους δείκτες είναι διαθέσιμοι για να μετρήσουν το αντίκτυπο της διατροφής στις διαφορετικές πτυχές της ανοποιητικής λειτουργίας.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό της διατροφής (British Journal of Nutrition), οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Ινστιτούτου Επιστημών Ζωής (International Life Sciences Institute) Ευρώπης αξιολόγησαν και χρησιμοποίησαν περισσότερους από 75 βασικούς ανοσοποιητικούς δείκτες.

Οι διατροφικές λύσεις για τη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας αναζητούνται πολύ από τους καταναλωτές. Ολόκληρες δίαιτες, επιμέρους θρεπτικές ουσίες και συστατικά των τροφίμων όπως τα αντιοξειδωτικά (φυτοχημικά), τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι επιδρούν στις ανοσοποιητικές λειτουργίες.

Στα πλαίσια της Ευρωπαικής Επιτροπής διατροφής και κανονισμών υγείας (European Commission nutrition and health claims regulation), ορίζεται ότι η αιτιολόγηση της επίδρασης συστατικού ή ολόκληρου τροφιμου στην ανοσοποιητική λειτουργία, απαιτεί την διαφοροποίηση των τιμών αξιόπιστων δείκτων μέσω λογικών ερμηνειών.

Η δημοσίευση προσφέρει ένα υπόβαθρο για να βοηθήσει το σχεδιασμό και την ερμηνεία των μελετών μετρώντας πώς οι δίαιτες, οι μεμονωμένες θρεπτικές ουσίες, ή άλλα συστατικά επηρεάζουν τις διαφορες πτυχές της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Κατ’ αρχάς, καθορίστηκαν 10 κριτήρια για την αξιολόγηση της χρησιμότητας των ανοσοποιητικών δεικτών.

Πάνω από 75 δείκτες σημειώθηκαν μέσα στο πλαίσιο τριών διάκριτων λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος: την άμυνα ενάντια στα παθογόνα, την αποφυγή ή τη μετρίαση των συμπτωμάτων της αλλεργίας, και τον έλεγχο της μετρίου βαθμού φλεγμονής.

Οι πιό χρήσιμοι δείκτες ταξινομήθηκαν στη συνέχεια, σύμφωνα με τη συμμετοχή τους στις ανοποιητικές λειτουργίες ή/και ανάλογα με το εάν ήταν κλινικά σχετικοί.

Τέλος, συντάχθηκαν 5 θεωρητικά σενάρια περιγράφοντας τις πιθανές αλλαγές στις τιμές των δεικτών έναντι μιας σχετικής σειράς αναφοράς.

Οι συντάκτες δηλώνουν ότι «αυτή η σταδιακή προσέγγιση προσφέρει μια σαφή λογική για την επιλογή των δεικτών για τις μελλοντικές δοκιμές και παρέχει ένα υπόβαθρο για την ερμηνεία των εκβάσεων.»

Παρόμοιες προσεγγίσεις μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε άλλες φυσιολογικές διαδικασίες, κρίσιμες στη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας.

Το άρθρο «Παρακολούθηση της διαφοροποίησης του ανοσοποιητικού μέσω της διατροφής, στο γενικό πληθυσμό: ο προσδιορισμός και η τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων στην υγεία των ανθρώπων» ανατέθηκε από το τμήματα «Διατροφή & Ανοσοποιητικό» και «’Δύναμη’ των προβιοτικών» του διεθνούς ιδρύματος βιολογικών επιστημών (International Life Sciences Institute) Ευρώπης .

Το άρθρο βασίζεται στην εμπειρία ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων βιομηχανίας τόσο στην ανοσολογία όσο και στη διατροφή

Άντρια Κούρτη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ