Logodiatrofis.gr
ΑυτοάνοσαΜε αποψη... (dGrigorakis blog)

Αυτοάνοσα,Ανοσοποιητικό και Διατροφή

Αυτοάνοσα νοσήματα: Ένα απλό παράδειγμα για το ρόλο του Ανοσοποιητικού και η σχέση της διατροφής!

Το ανοσοποιητικό είναι ένα θαυμαστό σύστημα, το οποίο είναι απόλυτα υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού.

Για να καταλάβετε το ρόλο του μπορείτε να φανταστείτε ότι τον ανθρώπινο οργανισμό ως ένα κλιματιστικό τελευταίας τεχνολογίας.

Το ανοσοποιητικό σύστημα προσομοιάζεται με το θερμοστάτη του κλιματιστικού. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να ζεσταθείτε στο δωμάτιο σας ρυθμίζετε, για παράδειγμα, το θερμοστάτη στους 28Ο Κελσίου.

Αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό παράγει θερμότητα μέχρι να προσεγγίσει τη θερμοκρασία των 28Ο και στη συνέχεια προσαρμόζει του λειτουργία του παράγοντας απλά θερμότητα συντήρησης.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτό συμβαίνει διαρκώς και ελεγχόμενα από το θαυμαστό μηχανισμό της ομοιόστασης του κλιματιστικού (βλ. ανθρώπινος οργανισμός).

Όταν για κάποιο λόγο απορυθμιστεί η λειτουργία του θερμοστάτη, ο συγκεκριμένος μηχανισμός διαταράσσεται με αποτέλεσμα η παραγόμενη θερμότητα να  εξακολουθεί να επισυμβαίνει ακόμα και όταν η θερμοκρασία δωματίου ανέλθει στους 30Ο, στους 40Ο, στους 50Ο ή και στους 60Ο Κελσίου.

Καταλαβαίνετε ότι αυτό επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα, διότι ουδείς φυσιολογικός οργανισμός μπορεί να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες. Οπότε το κλιματιστικό μετατρέπεται από ένα ζωτικό μέσο για την επιβίωση (όσο αυτό λειτουργεί φυσιολογικά) σε ένα μέσο καταστροφής.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η θαυμαστή λειτουργία του ανοσοποιητικού διαταράσσεται με αποτέλεσμα η παραγόμενη άμυνα (αντισώματα) να είναι ανεξέλεγκτη και να πλήττει ακόμα και υγιείς στόχους με τελικό επακόλουθο την καταστροφή τους (Prietl et al. 2013).  Εν αρχή όλων λοιπόν η λειτουργία του ανοσοποιητικού!

Οι άνθρωποι διαθέτουν δύο (2) ανοσοποιητικούς μηχανισμούς: Την έμφυτη (μη ειδική) ανοσία, η οποία αφορά σε αυτό που λέμε την η «κράση» του καθενός μας και την επίκτητη (ειδική) ανοσία, η οποία ενισχύεται τόσο από την έκθεση στο περιβάλλον όσο και από διατροφικά συστατικά. Στη δεύτερη περίπτωση η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση και την εξέλιξή της.

Τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που καταναλώνονται επιτελούν κομβικό ρόλο στο αμυντικό σύστημα, με δεδομένο ότι μέσω αυτών παρέχονται όλα τα δομικά συστατικά που θα θωρακίσουν αποτελεσματικά τις ανοσοποιητικές λειτουργίες (Chandra & Kumari 1994).

Εννοείται πως μέσα από τη στήλη αυτή, και με αφορμή την κυκλοφορία των νέων μου βιβλίων, θα σας τροφοδοτώ συνεχώς και αφειδώς με άφθονες πληροφορίες σχετικά με το σημαντικό αυτό κεφάλαιο που ονομάζεται «Διατροφή και Ανοσοποιητικό».

Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι…

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Chandra RK & Kumari S (1994). Nutrition and immunity: an overview. J Nutr 124(8):1433S-1435S.
  2. Prietl B, Treiber G, Pieber TR & Amrein K (2013). Vitamin D and immune function. Nutrients 5;5(7):2502-2521. Review.

Το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή» αποδεικνύει πως η διατροφή μπορεί να γίνει ένας ουσιαστικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Μια μεγαλειώδης εκδοτική παραγωγή 400 σελίδων!!

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr σε ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ