Ειδήσεις

Αλκαλική Δίαιτα, λειτουργεί; CRASH TEST στις δίαιτες

Η αλκαλική δίαιτα φαίνεται να έχει αρχίσει σιγά-σιγά να κερδίζει δημοτικότητα.

 

Η αγαπημένη των celebrities, υπόσχεται οφέλη στην υγεία μεταξύ των οποίων είναι η απώλεια βάρους, η αυξημένη παραγωγή ενέργειας προστασία από πολλά είδη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση, νεφροπάθεια, χοληδόχο κύστη, καρκίνο, αρθρίτιδα, διαβήτη αλλά και προστασία από ηπατικές διαταραχές

Χμ.... Όλα μοιάζουν πολύ καλά μέχρι εδώ... για να δούμε όμως λειτουργεί;

Τι είναι η αλκαλική δίαιτα?
Η αλκαλική δίαιτα στηρίζεται στη θεωρία των όξινων/αλκαλικών καταλοίπων που προκύπτουν από την πέψη των τροφίμων. Αυτά τα κατάλοιπα μπορεί να είναι όξινα ή αλκαλικά, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, θείο ή σε ανόργανα συστατικά. Οι υποστηρικτές αυτής τις δίαιτας στηρίζουν ότι καταναλώνοντας τρόφιμα τα οποία αφήνουν στον οργανισμό μας πολλά όξινα κατάλοιπα επηρεάζουν το pΗ του σώματός μας και μας κάνουν ευάλωτους σε ασθένειες. Μας συμβουλεύουν λοιπόν να καταναλώνουμε τρόφιμα με αλκαλικό pH για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας.

Όξινο pH

(pH=3):Υδρογονωμένο νερό, Σόδα, Ενεργειακά Ποτά
(pH=4): Ποπ Κορν, Κρεμώδη τυριά, βουτυρόγαλα, ξερά δαμάσκηνα, γλυκά, μακαρόνια, τυρί, χοιρινό, μπίρα, κρασί, μαύρο τσάι, τουρσί, σοκολάτα, ψημένους ξηρούς καρπούς, ξύδι,
(pH=5): Φιλτραρισμένο νερό, αποσταγμένο νερό, καφές, ζαχαρούχος χυμός φρούτων, φυστίκια Αιγίνης, βοδινό κρέας, άσπρο ψωμί, αράπικα φυστίκια, ξηροί καρποί, σιτάρι
(pH=6): Χυμοί φρούτων, τα περισσότερα δημητριακά, αυγό, ψάρι, τσάι, μαγειρεμένα φασόλια, μαγειρεμένο σπανάκι, γάλα σόγιας, καρύδα, γίγαντες, δαμάσκηνα, καστανό ρύζι, κριθάρι, κακάο, βρώμη, συκώτι, στρείδι, σολωμός

(7- Ουδέτερο pH)
Νερό της βρύσης, εμφιαλωμένο νερό, νερό από κάποια πηγή

Βασικό/Αλκαλικό pH
(pH=8): Μήλα, αμύγδαλα, ντομάτες, γκρέιπφρουτ, καλαμπόκι, μανιτάρια, γογγύλια, ελιές, σόγια, ροδάκινα, πιπεριά, ραδίκια, ανανάς, κεράσια, άγριο ρύζι, βερίκοκο, φράουλα, μπανάνα
(pH=9): Αβοκάντο, πράσινο τσάι, λάχανο, σέλινο, γλυκοπατάτα, μελιτζάνα, μπιζέλια, φασολάκια, τεύτλα, βατόμουρα, αχλάδι, σταφύλι, ακτινίδιο, πεπόνι, μανταρίνια, σύκα, χουρμάς, μάνγκο, παπάγια
(pH=10): σπανάκι, μπρόκολο, αγκινάρα λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, καρότα, αγγούρια, φύκι, σπαράγγι, ραδίκια, κρεμμύδι

Κάποια θρεπτικά τρόφιμα τα οποία ωστόσο παράγουν όξινα κατάλοιπα είναι τα εξής:
Βατόμουρα, Cranberries, δαμάσκηνα, σπόροι/σιτηρά, αμάραντος, κριθάρι, φαγόπυρο, καλαμπόκι, αλεύρι, βρώμη, ζυμαρικά, κινόα, ρύζι, κέικ ρυζιού, σίκαλη, όλυρα, τυρί, καρύδια, κάσιους, το φυστικοβούτυρο, τα φιστίκια, το βόειο κρέας, βουβάλι, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια, αρνί, χοιρινό, κουνέλι, τα οστρακοειδή, γαλοπούλα, μαύρομάτικα φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, φακές, κόκκινα φασόλια, γάλα σόγιας, ταχίνι

Λειτουργεί όμως;
Πρώτα από όλα να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση για το Ph.
Τo pH (Power of Hydrogen – Δύναμη του υδρογόνου) είναι ένας δείκτης που μας δείχνει πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό (ή βασικό) είναι ένα διάλυμα και κυμαίνεται από το 0-14. Ένα pH=7 είναι ουδέτερο (ούτε όξινο ή αλκαλικό)

Έτσι το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής:
Μπορεί ό,τι τρώμε να επηρεάσει το pH του σώματός μας;
Γνωρίζουμε ότι μια δυτικού τύπου διατροφή, δηλαδή μια διατροφή η οποία είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέατα σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει ως αποτέλεσμα να αφήνει στον οργανισμό μας κατάλοιπα όξινου χαρακτήρα. Προφανώς αυτό το είδος της διατροφής δεν συνάδει με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις και αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας.

Ωστόσο τα τρόφιμα τα οποία αφήνουν στον οργανισμό μας όξινα κατάλοιπα δεν είναι απαραίτητα «κακά» καθώς μια διατροφή κρίνεται ως ένα ενιαίο σύνολο των τροφίμων που περιέχει και όχι σε μεμονωμένα τρόφιμα. Πολλά τρόφιμα που αφήνουν στον οργανισμό μας όξινα κατάλοιπα μπορεί να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Οι υπέρμαχοι της αλκαλικής δίαιτας ωστόσο, διαφωνούν με αυτό. Ισχυρίζονται πως καταναλώνοντας κυρίως τροφές με αλκαλικό pH μπορείτε να αποφύγετε τη δημιουργία όξινου περιβάλλοντος στον οργανισμό σας. Προτείνουν την τροποποίηση της διατροφής σας έτσι ώστε να αλλάξετε το ρΗ του σώματός σας και να προστατευθείτε από ασθένειες όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Συχνά αυτά τα άτομα ενθαρρύνονται με το να μετράνε το pH των ούρων τους για να ελέγχουν αν η δίαιτα λειτουργεί.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το pH του οργανισμού ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τα κύτταρά μας λειτουργούν μέσα σε ένα στενό εύρος pH, το οποίο ελέγχεται αυστηρά από συντονισμένους μηχανισμούς που λειτουργούν και διορθώνουν τυχόν ανισορροπίες. Κάτω από κανονικές συνθήκες το pH του αίματός μας είναι ελαφρώς αλκαλικό (περίπου 7,4) . Οποιαδήποτε κατάλοιπα τα οποία τυχόν απειλούν αυτή τη συνθήκη αντιμετωπίζονται γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό πριν προλάβουν να επηρεάσουν αυτή τη συνθήκη. (Τα νεφρά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό).

Έτσι, ενώ είναι αλήθεια πως αν το αίμα σας γίνει όξινο θα υπάρξουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας, (μεταβολική οξέωση) αυτό συμβαίνει μόνο όταν ο οργανισμός δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Στις πιθανές αιτίες συμπεριλαμβάνεται:

  • η υπερβολική κατανάλωση οξέων, σαλικυλικών, αιθανόλης ή αιθυλενογλυκόλης
  • η ανικανότητα των νεφρών να αποβάλουν τα οξέα (π.χ. στην νεφρική ανεπάρκεια ή στην οξέωση των νεφρικών σωληναρίων)
  • η κετοξέωση (διαβητική, αλκοολική, εξαιτίας υποθρεψίας) η σοβαρή αφυδάτωση
  • η διάρροια
  • η ραβδομυόλυση
  • οι επιληπτικές κρίσεις
  • και η καταπληξία.

Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και όχι επειδή καταναλώσαμε ένα όξινο γεύμα.

Μπορείτε να εξετάσετε το pH του σώματός σας εξετάζοντας το pH των ούρων σας;

Η ιδέα ότι μπορούμε να ελέγξουμε το pΗ του σώματός μας ελέγχοντας το pH των ούρων μας είναι επίσης λανθασμένη και αυτό γιατί η διατροφή μας ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ pH ΤΩΝ ΟΥΡΩΝ ΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ pH ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΣ ΣΤΟ 7,4 σταθερό. To pH των ούρων ΔΕΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ το pH του αίματός ( ή κάποιο άλλο pH του οργανισμού).
Είναι απλά μια ένδειξη ότι τα νεφρά μας κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Ό,τι αριθμός λοιπόν και να παρουσιαστεί στο pH αν είστε υγιής μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το pH του αίματός σας είναι περίπου 7,4.

Άλλοι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας αναγνωρίζουν τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού και πως αυτοί ελέγχουν αυστηρά το pH του σώματος όπως επίσης και τη θερμοκρασία. Ωστόσο η γνώμη τους είναι πως η μεταβολική δραστηριότητα που απαιτείται από τον οργανισμό για την εξουδετέρωση της οξύτητας στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως οστεοπόρωση ή ακόμα και καρκίνο.

Σχετικά με την οστεοπόρωση, η θεωρία προτείνει ότι τα μέταλλα που χρειάζονται για την εξουδετέρωση των όξινων καταλοίπων του αίματος προέρχονται από τα οστά του ανθρώπου με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για οστεοπόρωση. Παρ'όλα αυτά έχουν γίνει πολλές έρευνες και δεν έχει βρεθεί καμία σχέση που να αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος για κατάγματα των οστών από μια διατροφή η οποία έχει όξινο χαρακτήρα. Αυτή η υπόθεση αγνοεί επίσης σε μεγάλο βαθμό το ρόλο των νεφρών στην οξεοβασική ισορροπία του σώματος.

Σχετικά με τον καρκίνο, έχει προταθεί ότι τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε ένα όξινο περιβάλλον. Αυτό είναι αλήθεια (σε κάποιες μορφές καρκίνου).Ωστόσο για να αποτρέψει μια δίαιτα ένα όξινο περιβάλλον θα πρέπει να επηρεάσει και το pH των κυττάρων και του αίματος, πράγμα το οποίο δεν μπορεί. Είναι ενδιαφέρον πως, τα καρκινικά κύτταρα δημιουργούν το δικό τους όξινο περιβάλλον και έτσι, ενώ υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των κυττάρων αυτών και του όξινου περιβάλλοντος, δεν υπάρχει κάτι πραγματικά που να μπορείτε να ελέγξετε.

Θα χάσω βάρος?
Το κύριο μέλημα που περιμένουν οι άνθρωποι από αυτή τη δίαιτα είναι αν θα χάσουν βάρος. Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται. Δεν υπάρχουν μαγικές ιδιότητες μιας δίαιτας που προωθεί την απώλεια βάρους. Ωστόσο αν βγάλετε από τη διατροφή σας τα μισά τρόφιμα τα οποία καταναλώνετε... προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες και είναι πιθανό να χάσετε βάρος.
Έτσι, το επιστημονικό υπόβαθρο αυτής της δίαιτας καταρρίπτεται

Και τώρα θα μου πείτε... τίποτα καλό δεν έχει αυτή η δίαιτα;
Κάθε δίαιτα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται α) η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών β) ενθαρρύνει την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, γ) αποθαρρύνει τα αεριούχα ποτά (αναψυκτικά κλπ) καθώς και τα επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα και τέλος δ) είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Τα μειονεκτήματά της είναι: α) Χρειάζεται ακόμα χρόνος έτσι ώστε να γίνουν περεταίρω έρευνες, β) δεν υπάρχει ακόμα καμία επιστημονική έρευνα για τα όσα υπόσχεται, γ) Είναι μπερδεμένη και αποκλείει από τη διατροφή κάποια τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και κάνουν καλό στην υγεία.

Η άποψή μου είναι πως όλοι μας θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγουμε τα έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο η παρακολούθηση του pH των ούρων μας και όλα αυτά τα μαγικά γιατροσόφια πιο πολύ μπερδεύουν τους ανθρώπους παρά τους βοηθούν. Γνώμη μου είναι να συγκεντρωθείτε στη συνολική εικόνα της διατροφής σας με τρόπους που γνωρίζετε ότι κάνουν καλό όπως αυξάνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά, μειώνοντας τους απλούς υδατάνθρακες και αντικαθιστώντας τους με σύνθετους, μειώνοντας το αλάτι, το αλκοόλ, αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα και βγάζοντας το άγχος και το stress από τη ζωή σας.

athanasios-melistasΑθανάσιος Μελίστας
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Logodiatrofis.gr
thanos.melistas @ gmail.com

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία