Ειδήσεις

Σούσι: Γιατί είναι καλό για την υγεία μας! Αφιερώματα

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ιάπωνες είναι από τους πιο υγιείς ανθρώπους στον κόσμο.

Διαθέσιμο σε κάθε κατάστημα Street Food, και αγαπημένο μεταξύ των επιλογών για  μεσημέρι των εργαζομένων γραφείου, το σούσι μπορεί να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα νόστιμο γεύμα.

Κατά μέσο όρο, η ιαπωνική διατροφή - ωμό ψάρι, λαχανικά και ρύζι - περιέχει μόνο 30% λίπος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποτελείται από πολυακόρεστα λιπαρά, σε σύγκριση με το ποσοστό του 40% στη Βρετανία. Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά των καρδιακών παθήσεων είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Πρόσφατα, επιστήμονες στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι τα πιάτα σούσι - με ρύζι ωμό ψάρι και λαχανικά - θα μπορούσαν ακόμη και να προστατέψουν τους καπνιστές από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο Καθηγητής Toshiro Takezaki, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, λέει: «Οι Ιάπωνες αγαπούν το φρέσκο ψάρι, ιδιαίτερα το σούσι. Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ο λόγος που το ποσοστό τους από καρκίνο του πνεύμονα είναι μόνο τα 2/3 σε σχέση με Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι Ιάπωνες καπνίζουν τόσο όσο και οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ».

Η ''Cancer Research Campaign'' θεωρεί ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι το μεγαλύτερο προληπτικό βήμα, αλλά και η μεγάλη κατανάλωση φρέσκου ψαριού και λαχανικών θα μειώσει τον κίνδυνο.

Παρακάτω θα βρείτε έναν αναλυτικό οδηγό για τα μοναδικά οφέλη του σούσι στην υγεία μας!

• Ωμό ψάρι

Κατά μέσο όρο, κάθε άτομο στην Ιαπωνία καταναλώνει περίπου 100 γραμμάρια ψάρι κάθε μέρα, σε μορφές όπως σούσι, τεμπούρα και σασίμι. Τα ω-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια συνδέονται με την προστασία της καρδιάς και τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

• Ρύζι

Το ρύζι είναι η βασική τροφή της ιαπωνικής διατροφής. Είναι μια καλή πηγή ενέργειας και παρέχει και φυτική πρωτεΐνη. Χρησιμοποιείται καιρό τώρα στην ομοιοπαθητική για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών. Μερικές φορές βοηθά στην ανακούφιση από τη διάρροια. Το επεξεργασμένο άσπρο ρύζι έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από καστανό.

• Wasabi

Αυτή είναι η πράσινη πάστα που συχνά σερβίρεται με το σούσι, είναι η ιαπωνική εκδοχή της μουστάρδας. Η σκέψη προήλθε για τον καθαρισμό τον ουρανίσκου, αλλά το wasabi έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Επιστήμονες στην Ιαπωνία έχουν ανακαλύψει ενώσεις που ονομάζονται ισοθειοκυανικά  και βρίσκονται σ' αυτή την πάστα οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας. Επίσης έχει βρεθεί ότι το Wasabi βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και την πρόληψη εμφάνισης θρόμβων αίματος, εάν τρώγεται τακτικά.

• Φύκια

Οι Ιάπωνες τα τρώνε εδώ και αιώνες. Χρησιμοποιούν φύκια σε μεγάλες ποσότητες στη διατροφή τους, λόγω της συμπυκνωμένης περιεκτικότητα σε ανόργανα στοιχεία. Το ένα τέταρτο των ιαπωνικών τροφίμων περιέχει φύκια για ενίσχυση της γεύσης. Στο σούσι, τα αποξηραμένα φύκια τυλίγονται γύρω από το ρύζι και τα λαχανικά για στήριξη. Είναι πλούσια σε ιώδιο - ζωτικής σημασίας για ένα υγιή θυρεοειδή – χαλκό, σίδηρο, ασβεστίο, και μαγνησίο.

• Τζίντζερ

Μια δημοφιλής γευστική ενίσχυση σε πιάτα σούσι. Το ρόφημα τζίντζερ επίσης καταναλώνεται για να σηματοδοτήσει το τέλος ενός πιάτου σούσι, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, πριν από τη μετάβαση στον επόμενο. Είναι ευρέως γνωστό ότι έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, κυρίως στην υποβοήθηση της πέψης, και συχνά συστήνεται για να διώξει τη ναυτία.

Επίσης,  προστατεύει από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και το κρυολόγημα, καθώς και για να διευκολύνει το φούσκωμα και την καούρα. Το  μάσημα τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει από τον πονόδοντο. Μελέτη έδειξε ότι το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της νόσου του Raynaud, η οποία προκαλεί μούδιασμα των δακτύλων των χεριών και των ποδιών.

• Σάλτσα σόγιας

Κατασκευασμένη από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, η σάλτσα σόγιας χρησιμοποιείται ευρέως στο ιαπωνικό μαγείρεμα. Ωστόσο, έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και πρέπει να αποφεύγεται από κάποιον με υψηλή αρτηριακή πίεση ή από κάποιον που πρέπει να ακολουθεί διατροφή χαμηλή σε νάτριο.

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες οφέλη που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σόγια. Πιστεύεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις,  το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ακόμη και απ' την οστεοπόρωση. Είναι προτειμώτερο να πάρετε σόγια από το γάλα ή το τόφου.

• Αυγοτάραχο

Το αυγοτάραχο του μπακαλιάρου, τρώγεται βραστό και χρησιμοποιούνται ευρέως στα ιαπωνικά πιάτα σούσι. Αν και είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι βοηθά στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, γι 'αυτό δεν θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το χαβιάρι.  Είναι πολύ ακριβό, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή πηγή ω3-λιπαρών. Συνήθως, το αυγοτάραχο περιέχει περίπου 90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ενώ είναι και μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Πιθανόν να είναι πολύ μικρή η ποσότητά του στο μέσο σούσι. Επειδή είναι υψηλή πηγή πουρινών, που προκαλούν ουρική αρθρίτιδα, οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν το χαβιάρι.

Είναι το σούσι υγιεινό;

Το πόσο υγιεινό είναι το σούσι εξαρτάται από τα συστατικά του. Ο τύπος ρυζιού, οι γαρνιτούρες και το είδος των ψαριών, (ή την έλλειψη αυτών). Όλα παίζουν ρόλο!

Γενικά, το σούσι είναι υγιεινό, αλλά για να επιλέξεις το καλύτερο σούσι θέλει λίγη εκπαίδευση. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές μας για το πώς θα επιλέξετε το πιο υγιεινό!

Τι ακριβώς είναι το Σούσι;

Ο όρος «σούσι» αναφέρεται στο ξιδάτο λευκό κολλώδες ρύζι, που αποτελεί τη βάση του πιάτου. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το σούσι δεν είναι ωμό ψάρι, τουλάχιστον όχι απαραίτητα. Το «ωμό ψάρι» στην πραγματικότητα ονομάζεται sashimi.

Ωστόσο, ενώ το ρύζι είναι το θεμέλιο, συχνά αυτό που προστίθεται σ΄ αυτό παίρνει την περισσότερη προσοχή.

Σε γενικές γραμμές, όταν σκεφτόμαστε σούσι, σκεφτόμαστε ρολά maki. Αυτά γίνονται από ρύζι και διάφορα άλλα συστατικά, μέσα σε ένα φύλλο nori, ένα είδος αποξηραμένου φυκιού. Μια άλλη μορφή του σούσι είναι η nigiri, που δεν είναι τυλιγμένο σε ρολό. Αυτή η παραλλαγή αποτελείται από ένα κομμάτι ωμό ή μαγειρεμένο ψάρι που τοποθετείται πάνω σε μια μπάλα ρυζιού.

Τι να επιλέξω;

Το Λευκό ρύζι είναι απλός υδατάνθρακας, που αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό είναι επεξεργασμένο και γρήγορα αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, όταν τρώγεται μόνο του. Ωστόσο, τα πρόσθετα συστατικά που περιέχονται στο σούσι, το κάνουν μια αρκετά υγιεινή επιλογή γεύματος.  Τα αγγούρια, το αβοκάντο, και τα ψάρια είναι όλα πλούσια σε καλά λίπη και πρωτεΐνες και κάνουν ένα ικανοποιητικό πλήρες γεύμα.

Ενώ τα συστατικά και τα θρεπτικά συστατικά του σούσι διαφέρουν από εστιατόριο σε εστιατόριο, έχοντας μια γενική ιδέα για το τι παίρνετε σας βοηθάμε να κάνετε τις πιο υγιεινές επιλογές.

Πώς να επιλέξετε το πιο υγιεινό Σούσι

Όταν πρόκειται να διαλέξετε το καλύτερο σούσι, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σούσι μπορεί να παρασκευαστεί με διαφορετικό τρόπο απ'τον ένα σεφ στον άλλο. Με άλλα λόγια, ένα ρολό σε ιαπωνικό εστιατόριο μπορεί να μην έχει ακριβώς τα ίδια συστατικά και ποσότητες.

Για να γνωρίζετε τις διαφορές και να μην φοβάστε να ρωτήσετε.

Σε γενικές πρέπει να:

1. Ρωτήσετε για καφέ ρύζι

Αν και το ρύζι για σούσι είναι παραδοσιακά λευκό, τα περισσότερα εστιατόρια σούσι φτιάχνουν επίσης με καστανό ρύζι, κατόπιν αιτήματος. Χρησιμοποιώντας καστανό ρύζι αντί για λευκό προσθέτετε λίγες παραπάνω φυτικές ίνες στο γεύμα σας.

2. Δοκιμάσετε Sashimi

Το Sashimi είναι το ωμό ψάρι – χωρίς ρύζι ή πρόσθετα συστατικά. Αν και δεν είναι αρεστό σε πολλούς, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την χαμηλή επιλογή σε θερμίδες.

3. Πείτε ΟΧΙ στην Tempura

Tempura είναι η διαδικασία της βύθισης των τροφίμων σε μίγμα αλεύρου (κουρκούτι) και στη συνέχεια τηγάνισμα, συνήθως γίνεται με θαλασσινά ή λαχανικά. Αν δείτε Tempura, τώρα ξέρετε τουλάχιστον  ότι μερικά από τα συστατικά είναι τηγανητά.

4. Αποφύγετε την μαγιονέζα και την κρέμα τυριών

Τα California rolls και τα spicy tuna rolls είναι δύο μόνο παραδείγματα που συχνά έχουν τυρί κρέμα ή μαγιονέζα σε αυτά. Είναι εντελώς περιττή και υψηλής θερμιδικής αξίας, το σούσι είναι εξίσου νόστιμο χωρίς αυτά!

5. Αποστασιοποιηθείτε από τα Fancy Rolls

Πολλά εστιατόρια σούσι πωλούν φανταχτερά ρολά, ή κυλίνδρους που είναι πολλές φορές μεγαλύτεροι από τα περισσότερα ''παραδοσιακά'' σούσι. Με το να επιλέξετε μικρότερα, πιο παραδοσιακά ρολά μπορείτε να γλυτώσετε μερικές θερμίδες και να δοκιμάσετε μεγαλύτερη ποικιλία! Τα παραδοσιακά ρολά είναι συνήθως πολύ φθηνότερα!

6. Περιορίστε τα ντιπ και τα dressing.

Η σάλτσα σόγιας, το miso dressing και η σος φυστικιού είναι μόνο μερικές επιλογές όταν πρόκειται για ντίπ σούσι. Ένα πακέτο σάλτσα σόγιας περιέχει 489 mg νατρίου, πάνω από το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και η σος φυστικιού μπορεί να προσθέσει σημαντικό ποσό στις συνολικές θερμίδες καθώς επίσης και νάτριο.

Όλγα Κριτσίνη
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: olgakrits@hotmail.com

Δείτε επίσης

Tρόφιμα πλούσια σε Ιώδιο

Tρόφιμα πλούσια σε Ιώδιο

Έλαβα την πιο κάτω επιστολή την οποία δημοσιεύω όπως έχει δίδοντας μου την αφορμή να αναφερθώ στο Ιώδιο και τα κυριότερα τρόφιμα που το περιέχουν.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία