Αφιέρωμα στα παραδοσιακά Αρχαγγελίτικα εδέσματα Αφιερώματα

Παραδοσιακά εδέσματα του Αρχαγγέλου Ρόδου και η διατροφική τους αξία

ΡΙΦΙΚΗ

Η ριφική  είναι ένα φαγητό το οποίο γινόταν δύο φορές το χρόνο. Την Κυριακή του Πάσχα και στην γιορτή της Aγίας Καθολικής τον δεκαπενταύγουστο. Συνοδευόταν και στις δύο μέρες από αυγούλες και κουλούρια του Πάσχα. Σήμερα, φτιάχνεται κυρίως Κυριακή του Πάσχα. Ετοιμάζεται σε πήλινο (ριφική) και ψήνεται για 24 ώρες   στο ξυλόφουρνο.

Υλικά (Για 4 άτομα)

  • 1 κιλό ρύζι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ κουταλάκι πιπέρι
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουταλιά πάστα ντομάτας

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι 4 κουταλιές στο τηγάνι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα υλικά (ντομάτα, κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό και ντοματοπολτέ). Τα σοτάρουμε καλά για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι σοτάροντας ξανά μέχρι το μείγμα να απορροφήσει τα υγρά του έχοντας παράλληλα προσθέσει και ½ φλ νερό. Αλλατοπιπερώνουμε το κρέας και το βάζουμε στη ριφική, Προσθέτουμε το μείγμα ρυζιού και το ανάλογο νερό (για κάθε 3 φλ μείγμα ρυζιού είναι 6 φλ νερό).Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και το βάζουμε στο ξυλόφουρνο για 24 ώρες.

Για ποσότητα 200γρ.:

KCAL

ΖΑΚΧΑΡΑ

ΛΙΠΟΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

ΑΛΑΤΙ

733

16,4 gr

40,1gr

5,6gr

0,2gr

36%

16%

60%

29%

4%

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΣΗΠ*

2000 KCAL

ΒΙΤΑΜ. Α

10,4μg

1000

1%

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

7,3 γρ

125

5%

ΒΙΤΑΜ. Ε

5,8 mg

10

58%

ΛΙΠΟΣ

40,1 γρ

66

60%

ΒΙΤΑΜ. Κ

24,4μg

80

30%

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

1 γρ

225

0%

ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ

5,2 mg

60

8%

ΝΕΡΟ

60,5 γρ

2500

2%

ΦΟΛΙΚΟ

0

200

0%

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

2 γρ

25

8%

ΝΙΑΣΙΝΗ

0,3 mg

15

2%

ΣΑΚΧΑΡΑ

16,4 γρ

100

16%

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ

0

1,4

0%

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

5,6 γρ

19

29%

ΘΕΙΑΜΙΝΗ

0

1,2

0%

ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ

30 γρ

26

115%

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

39,8 mg

800

4%

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ

3,6 γρ

19

18%

ΣΙΔΗΡΟΣ

3,9 mg

10

39%

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

88,3 γρ

300

29%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

52,6mg

350

15%

ΚΑΛΙΟ

248,9 mg

4700

5

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

6,5 mg

800

0%

ΝΑΤΡΙΟ

206 mg

2300

8

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

15,8 μg

15

105%

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

Πασχαλινά παραδοσιακά κουλουράκια, ένα έθιμοτυπικό έδεσμα για το Πάσχα

Υλικά (Για 4 δίσκους)

  • 4 κιλά αλεύρι σίτου
  • 1 κιλό αλεύρι άσπρο
  • 2 φλ ελαιόλαδο
  • 1 φλ βούτυρο βιτάμ
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 1 ½ κουταλάκι μαστίχα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 αυγά για  άλειμμα
  • 8 γρ μαγιά

Εκτέλεση

Βάζουμε τα 5 κιλά αλεύρι ½ φλ φυτίνη, 2φλ λάδι, ζάχαρη ¾ κουτιού, 2 κουταλάκια κανέλα , 1 ½ κουταλάκια μαστίχα και 8γρ μαγιά ώστε να δημιουργηθεί ένα μείγμα και να έχουμε τη ζύμη. Τα πλάθουμε και τα αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσουν. ΄Επιετα, τα αλείφουμε με τα χτυπημένα αυγά για να πάρουν χρώμα στο ψήσιμο. Τα βάζουμε σε δίσκους και μετά στο φούρνο(200 βαθμούς). Αν ψηθούν στο ξυλόφουρνο σε μισή ώρα είναι έτοιμα.

Για ποσότητα 240γρ.:

KCAL

ΖΑΚΧΑΡΑ

ΛΙΠΟΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

ΑΛΑΤΙ

929

49,2 gr

16,7gr

1,9 gr

0

46%

49%

25%

10%

0%

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΣΗΠ*

2000 KCAL

ΒΙΤΑΜ. Α

0μg

1000

0%

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

18,8 γρ

125

15%

ΒΙΤΑΜ. Ε

3,4 mg

10

34%

ΛΙΠΟΣ

16,7 γρ

66

25%

ΒΙΤΑΜ. Κ

11,1μg

80

13%

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

184,3 γρ

225

81%

ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ

0 mg

60

0%

ΝΕΡΟ

22,9γρ

2500

0%

ΦΟΛΙΚΟ

0

200

0%

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

16,2 γρ

25

64%

ΝΙΑΣΙΝΗ

10,5 mg

15

70%

ΣΑΚΧΑΡΑ

49,2 γρ

100

49%

ΣΕΛΗΝΙΟ

57,4

70

82%

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

1,9 γρ

19

10%

Β6

29,3

2

200%

ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ

10 γρ

26

38%

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

106,8 m

800

13%

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ

2,7 γρ

19

14%

ΣΙΔΗΡΟΣ

5,3 mg

10

53%

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

0 γρ

300

0%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

151,6mg

350

43%

ΚΑΛΙΟ

517 mg

4700

11

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

485,4mg

800

60%

ΝΑΤΡΙΟ

7 mg

2300

0

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

3,4 μg

15

22%

ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ

Γλύκισμα που το πρόσφεραν σε αρραβώνες και γάμους .Επίσης ήταν το δώρο στις ονομαστικές τους εορτές.

Υλικά (Για 1 πιατέλα)

  • 3 κιλά αλεύρι σίτου
  • 4 κιλά αλεύρι άσπρο
  • 4 φλ αλεσίφα *
  • 2 φλ χυμό  πορτοκάλι
  • 3 φλ ελαιόλαδο
  • 4 κουτάλια αμμωνία
  • 2 κουταλάκια ανθόνερο

Εκτέλεση

Φτιάχνεις μείγμα με τα υλικά σε μια λεκάνη και το ζυμώνουμε. Πλάθουμε και ανοίγουμε φύλο, το στριφογυρίζουμε πιάνοντας τις δύο άκρες και δημιουργούμε σαν πλεξούδα. Μετά βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει για λίγα λεπτά. Τα ψήνουμε ομαδικά 5-10 μαζί. Παίρνουμε ζάχαρη, μέλι και σουσάμι και τα ραντίζουμε.

Για ποσότητα 180γρ.:

KCAL

ΖΑΚΧΑΡΑ

ΛΙΠΟΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

ΑΛΑΤΙ

575

 16 gr

2,7gr

0,1gr

0,2 gr

28%

16%

 4%

0%

3%

Για ποσότητα 410γρ.:

KCAL

ΖΑΚΧΑΡΑ

ΛΙΠΟΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

ΑΛΑΤΙ

1318

36,6 gr

6,2 gr

0,2gr

0,4 gr

65%

36%

 9%

1%

7%

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΣΗΠ*

2000 KCAL

ΒΙΤΑΜ. Α

17,2μg

1000

1%

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

37,5 γρ

125

30%

ΒΙΤΑΜ. Ε

2,1 mg

10

21%

ΛΙΠΟΣ

6,2 γρ

66

9%

ΒΙΤΑΜ. Κ

28,1μg

80

35%

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

293,5 γρ

225

130%

ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ

2,6 mg

60

4%

ΝΕΡΟ

86,4γρ

2500

3%

ΦΟΛΙΚΟ

0

200

0%

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

22,2γρ

25

88%

ΝΙΑΣΙΝΗ

18 mg

15

120%

ΣΑΚΧΑΡΑ

36,6 γρ

100

36%

ΣΕΛΗΝΙΟ

60,8

70

86%

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

0,2γρ

19

1%

Β6

165,2

2

200%

ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ

0,2 γρ

26

0%

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

387,3 mg

800

48%

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ

1,8γρ

19

9%

ΣΙΔΗΡΟΣ

9 mg

10

90%

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

2,4 γρ

300

0%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

200,7mg

350

57%

ΚΑΛΙΟ

831 mg

4700

17

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

716,9mg

800

89%

ΝΑΤΡΙΟ

 390 mg

2300

16

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

5,3 μg

15

35%

ΠΙΤΑΡΟΥΔΙΑ

Συχνό φαγητό που έφτιαχναν και μπορεί και να έτρωγαν ολόκληρη εβδομάδα

Υλικά (Για 4 άτομα)

  • 1 κιλό αλεύρι σίτου
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 ντομάτες
  • 1 κολοκύθι
  • 1 κουταλιά δυόσμο
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 15 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το μείγμα με τα υλικά σε 1 μπόλ χρησιμοποιώντας από το λάδι μας μόνο τις 5 κουταλιές . Βάζουμε στο τηγάνι τις υπόλοιπες 10 κουταλιές . Τα τηγανίζουμε και τα σερβίρουμε.

Για ποσότητα 100γρ.:

KCAL

ΖΑΚΧΑΡΑ

ΛΙΠΟΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

ΑΛΑΤΙ

332

 5,3 gr

11,1gr

1,4gr

0,1 gr

16%

5%

 16%

7%

1%

Για ποσότητα 350γρ.:

KCAL

ΖΑΚΧΑΡΑ

ΛΙΠΟΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

ΑΛΑΤΙ

1161

 18,5 gr

38,8gr

4,7gr

0,2 gr

58%

18%

 58%

24%

4%

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΣΗΠ*

2000 KCAL

ΒΙΤΑΜ. Α

7,1μg

1000

0%

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

35,8 γρ

125

28%

ΒΙΤΑΜ. Ε

7,2 mg

10

72%

ΛΙΠΟΣ

38,8γρ

66

58%

ΒΙΤΑΜ. Κ

25,3mg

80

31%

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

184,7γρ

225

82%

ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ

8,8 mg

60

14%

ΝΕΡΟ

90,6γρ

2500

3%

Β12

0

2

0%

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

31,5γρ

25

126%

ΝΙΑΣΙΝΗ

15,4 mg

15

102%

ΣΑΚΧΑΡΑ

18,5 γρ

100

18%

ΣΕΛΗΝΙΟ

177,5 mg

70

253%

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

4,7γρ

19

24%

Β6

0

2

0%

ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ

25,3 γρ

26

97%

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

104,3mg

800

13%

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ

5,5γρ

19

28%

ΣΙΔΗΡΟΣ

10,7 mg

10

107%

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

0,8 γρ

300

0%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

356,5mg

350

101%

ΚΑΛΙΟ

1211,5 mg

4700

25

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

879,1mg

800

109%

ΝΑΤΡΙΟ

 210 mg

2300

9

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

7,5 μg

15

50%

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

Φαγητό που το πρόσφεραν και συνεχίζουν να το προσφέρουν στους γάμους.

Υλικά (Για 4 άτομα)

  • 2 κιλά ζωμό κατσίκι
  • 2 κιλά αλεύρι σίτου
  • 1 κιλό αλεύρι άσπρο
  • 1 κουταλιά  αλάτι
  • 1 φλ φυτίνη
  • 100γρ τυρί τριμμένο

Εκτέλεση

Παίρνουμε το αλεύρι και το νερό το αναμειγνύουμε μέχρι να γίνει μείγμα συμπαγές. Τα πλάθουμε ανοίγοντας φύλο, τα τυλίγουμε με ένα πλάστη του 1 μέτρου. Το το κόβουμε σε λωρίδες μακρόστενες. Το αφήνουμε στον ήλιο να ¨ξεραθεί¨ για 2-3 ώρες. Μετά βάζουμε το κρέας στη κατσαρόλα και το βράζουμε. Χρησιμοποιούμε το ζωμό από το κρέας και συμπληρώνοντας  στη κατσαρόλα τις λωρίδες από την ζύμη μας τα ψήνουμε. Χρειάζεται πολύ καλό και συχνό ανακάτεμα. Ψήνεται για 3 τέταρτα. Τσιγαρίζουμε 1 φλ φυτίνη και το ρίχνουμε μαζί με το τυρί μέσα στην κατσαρόλα. Σερβίρουμε.

Για ποσότητα 400γρ.:

KCAL

ΖΑΚΧΑΡΑ

ΛΙΠΟΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

ΑΛΑΤΙ

1294

55,1 gr

10,7gr

4,5gr

0,6 gr

64%

55%

 16%

23%

12%

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΣΗΠ*

2000 KCAL

ΒΙΤΑΜ. Α

68,4μg

1000

6%

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

40,7 γρ

125

32%

ΒΙΤΑΜ. Ε

0,2 mg

10

2%

ΛΙΠΟΣ

10,7 γρ

66

16%

ΒΙΤΑΜ. Κ

18,7μg

80

23%

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

273,9 γρ

225

121%

ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ

0 mg

60

0%

ΝΕΡΟ

68,7γρ

2500

2%

Β12

0,8

2

40%

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

10,1γρ

25

40%

ΝΙΑΣΙΝΗ

13,5 mg

15

90%

ΣΑΚΧΑΡΑ

55,1 γρ

100

55%

ΣΕΛΗΝΙΟ

4,9

70

7%

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

4,5γρ

19

23%

Β6

263,3

2

200%

ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ

2 γρ

26

7%

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

717,8mg

800

89%

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ

0,2γρ

19

1%

ΣΙΔΗΡΟΣ

6,8 mg

10

68%

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

25 γρ

300

8%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

77,8mg

350

22%

ΚΑΛΙΟ

502 mg

4700

10

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

522,4mg

800

65%

ΝΑΤΡΙΟ

 619 mg

2300

26

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

4,4 μg

15

29%

ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ

Γλύκισμα που συνόδευε τα φαγητά της Καθαρής  Δευτέρας

Υλικά (Για 1 πιατέλα)

  • 1 κιλό ταχίνι
  • 1 κιλό αλεύρι σίτου
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι  κανέλα
  • 1 κουταλιά ανθόνερο

Εκτέλεση

Παίρνουμε 4 κιλά αλεύρι και νερό, τα ανακατέβουμε ώσπου να γίνει μείγμα. Το πλάθουμε να ανοίξει να γίνει φύλο. Προσθέτουμε το ταχίνι 2 κουταλιές και ζάχαρη  2 κουταλάκια σε κάθε φύλο. Το τυλίγουμε στριφογυρίζοντας το πιάνοντας τις δύο άκρες και μετά το πιέζουμε να γίνει επίπεδο( όχι τελείως). Τέλος, το βάζουμε στο τηγάνι για λίγα λεπτά και μετά το σερβίρουμε.

Για ποσότητα 200γρ.:

KCAL

ΖΑΚΧΑΡΑ

ΛΙΠΟΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

ΑΛΑΤΙ

930

50,8 gr

45gr

0gr

0 gr

46%

50%

 68%

0%

0%

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΣΗΠ*

2000 KCAL

ΒΙΤΑΜ. Α

0μg

1000

0%

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

22,5 γρ

125

18%

ΒΙΤΑΜ. Ε

0 mg

10

0%

ΛΙΠΟΣ

45 γρ

66

68%

ΦΟΛΙΚΟ

81,7mg

200

40%

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

121,8 γρ

225

54%

ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ

3,3 mg

60

5%

ΝΕΡΟ

13,4γρ

2500

0%

Β12

0

2

0%

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

5,9γρ

25

23%

ΝΙΑΣΙΝΗ

7,5 mg

15

50%

ΣΑΚΧΑΡΑ

50,8 γρ

100

50%

ΣΕΛΗΝΙΟ

1,2 mg

70

1%

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

0γρ

19

0%

Β6

65

2

200%

ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ

0 γρ

26

0%

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

244,5mg

800

30%

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ

0γρ

19

0%

ΣΙΔΗΡΟΣ

5 mg

10

50%

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

0 γρ

300

0%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

16,8mg

350

4%

ΚΑΛΙΟ

500,6 mg

4700

10

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

750,1mg

800

93%

ΝΑΤΡΙΟ

 31 mg

2300

1

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

4,2 μg

15

28%

ΨΩΜΙΟ

Καθόλου τυχαία ονομασία.. Όταν ζύμωναν για να φτιάξουν ψωμί, ένα κομμάτι από τη ζύμη το ξεχώριζαν και έφτιαχναν τις πίτες . Κάθε Σάββατο  ζύμωναν ψωμιό και έφτιαχναν τηγανήτες 

Υλικά (Για 1 πιατέλα)

  • 1/2 κιλό αλεύρι σίτου
  • 10 φλ νερό
  • 15 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 2 κουταλιές μέλι

Εκτέλεση

Παίρνουμε το αλεύρι με το νερό και ζυμώνω μέχρι να γίνει μείγμα. Το χωρίζω σε μικρά κομμάτια, τα ανόιγω με τον πλάστη. Βάζουμε 3 κουταλιές λάδι μέσα και το τυλίγουμε στριφογυρίζοντας το αι το πιέζουμε να γίνει επίπεδο. Το βάζουμε σε τηγάνι με λάδι ½ φλ για λίγα λεπτά ώσπου να κοκκινίσει και το σερβίρουμε με ζάχαρη ,μέλι και κανέλα.

Για ποσότητα 300γρ.:

KCAL

ΖΑΚΧΑΡΑ

ΛΙΠΟΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

ΑΛΑΤΙ

829

 2,8 gr

13,9gr

1,3gr

0 gr

41%

2%

 21%

6%

0%

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΣΗΠ*

2000 KCAL

ΒΙΤΑΜ. Α

0μg

1000

0%

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

21,4 γρ

125

17%

ΒΙΤΑΜ. Ε

3,5 mg

10

35%

ΛΙΠΟΣ

13,9 γρ

66

21%

ΒΙΤΑΜ. Κ

10,1mg

80

12%

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

162 γρ

225

72%

ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ

0 mg

60

0%

ΝΕΡΟ

102γρ

2500

4%

Β12

0

2

0%

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

21,5γρ

25

86%

ΝΙΑΣΙΝΗ

12,9 mg

15

86%

ΣΑΚΧΑΡΑ

2,8 γρ

100

2%

ΣΕΛΗΝΙΟ

81,4 mg

70

116%

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

1,3γρ

19

6%

Β6

0

2

0%

ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ

7,2 γρ

26

27%

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

101,6mg

800

12%

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ

3γρ

19

15%

ΣΙΔΗΡΟΣ

6,4 mg

10

64%

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

0 γρ

300

0%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

209,6mg

350

59%

ΚΑΛΙΟ

663,7 mg

4700

14

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

634,4mg

800

79%

ΝΑΤΡΙΟ

 13 mg

2300

0

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

5 μg

15

33%

ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ

Οι γνωστές σε όλους τηγανήτες, σε μια αρχαγγελίτικη παραδοσιακή συνταγή

Υλικά (Για 4 άτομα)

  • 1/2 κιλό αλεύρι σίτου
  • 3 φλ νερό
  • 10 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι σουσάμι
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη

Εκτέλεση

Παίρνουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με νερό και φτιάχνουμε υγρό μείγμα (κουρκούτι). Προσθέτουμε το αλάτι. Βάζουμε  ½ φλ λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε από μία κουταλιά στο τηγάνι ώσπου να κοκκινίσει. Τις σερβίρουμε ραντισμένες με ζάχαρη , μέλι και κανέλα.

Για ποσότητα 200γρ.:

KCAL

ΖΑΚΧΑΡΑ

ΛΙΠΟΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

ΑΛΑΤΙ

475

 0,9 gr

24,4gr

3,2gr

0,1 gr

23%

0%

 36%

16%

2%

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΣΗΠ*

2000 KCAL

ΒΙΤΑΜ. Α

0μg

1000

0%

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

10,7 γρ

125

8%

ΒΙΤΑΜ. Ε

3,9 mg

10

39%

ΛΙΠΟΣ

24,4 γρ

66

36%

ΒΙΤΑΜ. Κ

15mg

80

18%

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

59,5γρ

225

26%

ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ

0 mg

60

0%

ΝΕΡΟ

88,3γρ

2500

3%

Β12

0

2

0%

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

9,1γρ

25

36%

ΝΙΑΣΙΝΗ

4,5 mg

15

30%

ΣΑΚΧΑΡΑ

0,9 γρ

100

0%

ΣΕΛΗΝΙΟ

53,4 mg

70

76%

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

3,2γρ

19

16%

Β6

0

2

0%

ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ

17 γρ

26

65%

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

67,6mg

800

8%

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ

3γρ

19

15%

ΣΙΔΗΡΟΣ

3,1 mg

10

31%

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

0 γρ

300

0%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

110,5mg

350

31%

ΚΑΛΙΟ

310,8 mg

4700

6

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

264,9mg

800

33%

ΝΑΤΡΙΟ

 138 mg

2300

6

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

3,1 μg

15

20%

*ΣΗΠ: Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη

*Αλεσίφα: είναι ανάμειξη στάχτης με νερό σε μπόλ όπου αφήνεις την στάχτη να γίνει κατακάθι και χρησιμοποιείς το νερό στη συνταγή

Επιμέλεια αφιερώματος

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kontogiannou @ logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Tρόφιμα πλούσια σε Ιώδιο

Tρόφιμα πλούσια σε Ιώδιο

Έλαβα την πιο κάτω επιστολή την οποία δημοσιεύω όπως έχει δίδοντας μου την αφορμή να αναφερθώ στο Ιώδιο και τα κυριότερα τρόφιμα που το περιέχουν.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία