Ειδήσεις

Αποτοξίνωση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές Εποχιακά Θέματα

Αυτές είναι οι 10 απλές συμβουλές για να κάνετε καλοκαιρινή αποτοξίνωση χωρίς να πεινάσετε

1. Καταναλώστε  περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά

Δεν χρειάζεται να είστε  χορτοφάγοι για να ενσωματώσετε περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα οποία λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό όχι μόνο σας ξεδιψάνε αλλά και ταυτόχρονα αυξάνουν την διούρηση, μέσω της οποίας αποβάλλονται οι τοξίνες. Με αυτό τον τρόπο, προσλαμβάνεται από τα φρούτα και από τα λαχανικά φυτικές ίνες και κάλιο, που σας χορταίνουν πιο γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους και την κατακράτηση, από την υψηλή κατανάλωση λιπαρών και αλμυρών εδεσμάτων στις διακοπές.

Το πρωινό είναι ίσως η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να ενσωματώσετε περισσότερα φρούτα στη διατροφή σας, δεδομένου ότι πολλοί από εμάς μπορεί να προτιμούν πιο γλυκές γεύσεις  το  πρωί. Και  αν δεν έχετε χρόνο για να μασάτε, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πρωινό smoothie.

Φάτε μια τεράστια σαλάτα για το μεσημεριανό ή το δείπνο! Κάντε μια σαλάτα με πολλά λαχανικά, όπως το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, οι ντομάτες και το αγγούρι. Ραντίζετε πάντα τα λαχανικά με ελαιόλαδο, προκειμένου να προστατέψετε και να αυξήσετε την απορρόφηση των βιταμινών που περιέχουν.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στις σαλάτες σας αβοκάντο,  το αβοκάντο είναι ένα λιπαρό φρούτο, με πολλά οφέλη και κρεμώδη υφή που δίνει ιδιαίτερη γεύση και μόλις προσθέσετε τα αγαπημένα σας βότανα και  μπαχαρικά η σαλάτα σας θα γίνει  απολαυστική.

2. Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση

Σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Η επίδραση του νερού στο μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται στα 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες. Επιτυγχάνοντας αύξηση της μεταβολικής λειτουργίας, έστω και σε χαμηλά επίπεδα, αυξάνεται η θερμιδική δαπάνη με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του βάρους, εφόσον δε σημειωθεί αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity κατέληξε στο ό, τι η κατανάλωση νερού ενίσχυσε την απώλεια βάρους των γυναικών που έλαβαν μέρος  αυξάνοντας τα επίπεδα της μεταβολικής τους λειτουργίας και ανεξάρτητα από τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας.

Εάν το νερό σας φαίνεται  βαρετό, προσθέστε ένα κομμάτι πορτοκάλι ή λεμόνι ή αγγούρι ή μέντα για να δώσετε γεύση  στο νερό

Στην πρόσληψη υγρών συμβάλλουν: νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχα γαλακτοκομικά, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης.

3. Μαγειρέψτε   στο σπίτι

Όταν τρώτε έξω, τα φαγητά είναι επιβαρυμένα με επεξεργασμένα σάκχαρα, trans και κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, που επιβαρύνουν τον οργανισμό, προκαλούν πρήξιμο και προοπτικά μπορεί να αυξήσουν τον δείκτη της ζυγαριάς.

4. Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα

Όταν γυμνάζεστε σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο έντασης, εργάζεται και το  αναπνευστικό σας σύστημα το οποίο προωθεί την αποτοξίνωση. Η  εφίδρωσηι αποβάλει τις τοξίνες  μέσω του δέρματος και του λεμφικού συστήματος.

Ενσωματώστε  απλές ασκήσεις αναπνοής καθημερινά, για να αυξήσετε τη ροή του αίματος και την προώθηση της καλύτερης  υγείας.

5. Αποφύγετε το  αλκοόλ

Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα σας. Ενώ μερικοί μπορεί να ισχυρίζονται ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, η υψηλή όμως κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από  αιτίες όπως ο  καρκίνος, και  η κίρρωση του ήπατος.

6. Μειώστε την κατανάλωση  κρέατος και  γαλακτοκομικών προϊόντων

Δεδομένου ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε τοξίνες από το περιβάλλον καθημερινά, χρειαζόμαστε περισσότερες αλκαλικές ουσίες για την εξισορρόπηση του pH μας,  γι  'αυτό συνίσταται  η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων, τα οποία είναι αλκαλικά. Ενώ το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη φύση τους είναι όξινα. Το  κρέας επίσης , είναι πλούσιο σε θερμίδες, λίπος και χοληστερόλη.

7. Προσθέστε φρέσκα βότανα στα φαγητά σας και πιο συγκεκριμένα κόλιανδρο.

Ο κόλιανδρος έχει μια μοναδική αποτοξινωτική δράση. Μπορείτε να προσθέσετε κόλιανδρο στις πατάτες, το ψάρι και τις σαλάτες.

8. Περιορίστε το λίπος

Το λίπος έχει σημαντικές λειτουργίες, : όπως η προστασία των κυτταρικών μεμβρανών σας από οξειδωτικές βλάβες και η ενίσχυση της απορρόφησης των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών τροφών μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης .

Επιλέξτε αντί  για τα ζωικά λίπη του κόκκινου κρέατος, τα τρόφιμα που περιέχουν ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, τα  θαλασσινά, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, οι ελιές, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο, τα οποία είναι ωφέλημα για τον οργανισμό μιας και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προάγωντας τη μείωση του λίπους.

Αποφύγετε τα πολυακόρεστα έλαια  όπως λάδι από  καλαμπόκι, σόγια και το ηλιέλαιο. Καθώς λόγω της  υψηλής τους  περιεκτικότητας σε ωμέγα 6 μπορεί να επηρεάσουν την δράση  των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο σώμα.

Είναι καλύτερα να προσλαμβάνεται λιπαρά , σε περιορισμένες ποσότητες, και από φυτικά  τρόφιμα, τα οποία είναι γεμάτα φυτικές ίνες και  άθικτα θρεπτικά συστατικά. Το  αβοκάντο είναι μια καλή επιλογή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική σάλτσα σε  σαλάτες.

9. Καταναλώστε πράσινο τσάι

2 φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως βοηθούν τον οργανισμό μας να καθαρίσει αλλά και ρυθμίσει το πεπτικό μας σύστημα. Επιπρόσθετα μας προσφέρει ενέργεια και μας βοηθά να κάψουμε μερικές παραπάνω θερμίδες. Μπορείτε να το καταναλώσετε είτε ζεστό είτε κρύο. Τέλος είναι προτιμότερο να μην προσθέτεται ζάχαρη σε αυτό.

10.  Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της βέλτιστης πέψης, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών: όπως της  βιταμίνης Β, και  στον καθαρισμό των όξινων αποβλήτων. Αυτά τα καλά βακτήρια μπορούν να ενισχύσουν  το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και να συμβάλουν στην αύξηση της ενέργειας. Το γιαούρτι, το κεφίρ ή αριάνι ή ξινόγαλο αποτελούν τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε προβιοτικά.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

 

ΠΡΩΙΝΟ

1 Ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά

4κ.σ.δημητριακά ολικής αλέσεως

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

1 ποτήρι γάλα 2%

2 ρυζογκοφρέτες & 1κ.γ. μέλι

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως

1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

& 1 ποτήρι αριάνι ή κεφίρ ή ξινόγαλο

2 Φρυγανιές σικάλεως & 1κ.γ. ταχίνι με μέλι

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

1 φέτα ψωμί πολύσπορο

Τυρί 1 μερίδα

1 ποτήρι Γάλα 1,5% λιπαρά Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

 1 φέτα Ψωμί πολύσπορο 1κ.γ.μαλακή Μαργαρίνη

1κ.γ.Μαρμελάδα ή Μέλι

1 ποτήρι Γάλα

Καφές ή Τσάι

1 Αυγό «ποσέ» 1 φέτα ψωμί πολύσπορο

1 ποτήρι γάλα

Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές

 

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ

10 ρόγες σταφύλι  & 3 καρύδια

1 μπανάνα

1 φλιτζάνι ρόφημα κρόκου κοζάνης

 

4 σύκα

1 Γιαούρτι 2%  & & 3 καρύδια

 1 Αχλάδι

 

2 cream cracker σικάλεως & 1 μερίδα τυρί

1 φλιτζάνι ρόφημα κρόκου κοζάνης

1 ακτινίδιο

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

1 μερίδα γεμιστά με καστανό ρύζι

1 μερίδα τυρί

Σαλάτα ντομάτα - αγγούρι

 

1 μερίδα μπακαλιάρος ψητός  Κολοκυθάκια βραστά

1 φέτα ψωμί πολύσπορο

1 μερίδα Μακαρόνια ολικής αλέσεως

4κ.σ.σάλτσα ντομάτας με λαχανικά

2κ.σ.τυρί τριμμένο

Σαλάτα ρόκα

4 ελιές 

1 μερίδα κοτόπουλο ψητό Σαλάτα ντομάτα - αγγούρι

1 φέτα ψωμί πολύσπορο

4 ελιές 

1 μερίδα μπάμιες

1 μερίδα τυρί

4 ελιές

 

1 μερίδα τσιπούρα ψητή

Ψητά λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκύθι)

 

1 μερίδα Μπριζόλα

Σαλάτα χόρτα

4 ελιές

1 φέτα ψωμί πολύσπορο

ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

1 ποτήρι πράσινο τσάι

ΑΠΟΓΕΥ-ΜΑΤΙΝΟ

1 Γιαούρτι 2% & κανέλα & 1 ακτινίδιο

1 μήλο

1 αχλάδι & 1 ποτήρι αριάνι ή κεφίρ ή ξινόγαλο & κανέλα 

1 μπανάνα

& 1 ποτήρι αριάνι ή κεφίρ ή ξινόγαλο & κανέλα 2 σύκα

1 πορτοκάλι

1 Γιαούρτι 2% % & κανέλα

1 αχλάδι

ΒΡΑΔΙΝΟ

1 μερίδα ψητές ή βραστές γαρίδες

1 μερίδα χόρτα

 

 

Πατάτες ψητές με τη φλούδα

1 μερίδα τυρί

Σαλάτα ντομάτα/αγγούρι

1 αυγό βραστό

Σαλάτα μαρούλι, καρότο, αγγούρι

1 μερίδα τυρί

Ντάκο (Κρητικό παξιμάδι) & Σαλάτα ντομάτα & 4 Ελιές & 1 μερίδα τυρί φέτα

2 σουβλάκια καλαμάκια κοτόπουλο

Σαλάτα Ντομάτα αγγούρι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 γιαούρτι % & κανέλα

3κ.σ.δημητριακά ολικής αλέσεως

1 αχλάδι

 

Τόνος σε λάδι ή νερό

Σαλάτα ρόκα-σπανάκι & 1κ.σ.ρόδι

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli @ logodiatrofis.gr

& Επιμέλεια Κειμένου

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία