Ειδήσεις

1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ την ημέρα τον γιατρό κάνει πέρα… Τροφογνωσία

Ο ελληνικός καφές μπορεί να είναι το κλειδί για μακροζωία...

 

...και για την υγεία της καρδιάς.

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί από τους μακροβιότερους ανθρώπους στο κόσμο πίνουν κάθε πρωί ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ.

Οι επιστήμονες έχουν αναρωτηθεί κατά καιρούς για τους μεγάλους δείκτες μακροζωίας μεταξύ των ηλικιωμένων κατοίκων της Ικαρίας, όπου σύμφωνα με τις New York Times, είναι  το νησί που οι άνθρωποι  ξεχνούν να πεθάνουν. Ενώ μόνο το 0,1 % των Ευρωπαίων ξεπερνούν τα 90 έτη, οι Ικαριώτες ζουν 10 φορές περισσότερο  από αυτή την ηλικία.

Μια ομάδα ερευνητών για τις  καρδιαγγειακές παθήσεις καθοδηγούμενη από τον  Dr. Γεράσιμο Σιάσο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν να διερευνήσουν εάν οι συνήθειες των Ικαριωτών να πίνουν ελληνικό καφέ σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης του ελληνικού καφέ στην ενδοθηλιακή λειτουργία. Το ενδοθήλιο είναι σαν στρώμα κυττάρων που καλύπτει τα αιμοφόρα αγγεία και η υγεία του επηρεάζεται από τη γήρανση και από τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, φυσική δραστηριότητα, διατροφή).

Η μελέτη διεξήχθη σε ένα δείγμα Ικαριωτών από 71 άντρες και 71 γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, όπου το 80% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, το 23% σακχαρώδη διαβήτη, το 73% υψηλή χοληστερόλη, το 17 % ήταν ενεργοί καπνιστές  και το 22% είχαν ιστορικό από καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι επαγγελματίες υγείας συνέλεξαν ερωτηματολόγια για την υγεία ,τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του καφέ των συμμετεχόντων και μέτρησαν διάφορους δείκτες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και ενδοθηλιακή λειτουργία. Οι ερευνητές κατέγραψαν όλους τους τύπους καφέ που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες συμπεριλαμβανομένου τον ελληνικό καφέ, τον στιγμιαίο καφέ, τον καπουτσίνο και τον καφέ φίλτρου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από 87% των συμμετεχόντων έπιναν ελληνικό καφέ καθημερινά και είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία συγκριτικά με αυτούς που κατανάλωναν άλλο είδος καφέ.

Αυτή η διάκριση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη θεοβρωμίνη) σε αναλογία (90-110mg/φλιτζανάκι). Επιπλέον, ο ελληνικός καφέ έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα καφεΐνης (40mg/φλιτζανάκι) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης).

Oι ερευνητές υποψιάζονται ότι το αυξημένο περιεχόμενου του βραστού ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά οφείλεται στην ικανότητα το νερού να εξάγει περισσότερα ευεργετικές ουσίες από το διήθημα του ελληνικού καφέ, συγκριτικά με άλλες μεθόδους όπως το φιλτράρισμα.

Τέλος, η θερμιδική αξία του ελληνικού καφέ και  η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι μηδενική! Αυτό το οποίο πρέπει να προσέχουμε είναι η προσθήκη ζάχαρης (1 κ.γλ.= 20 kcal περίπου) και το γάλα (1 μερίδα: 30 kcal περίπου).

«Πιείτε λοιπόν έναν ελληνικό στην υγειά σας», μιας και κάθε γουλιά ελληνικού καφέ προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στο «προστατευτικό τείχος» του οργανισμού μας.

Πετρούλα Μουτάφη
Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
petroulamoutafi @ gmail.com

Δείτε επίσης

Απολαύστε την αγαπημένη σας μπύρα χωρίς θερμίδες

Απολαύστε την αγαπημένη σας μπύρα χωρίς θερμίδες

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί συνήθως απαγορευμένο καρπό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και την υγεία τους. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου ποτού, όπως η μπύρα, μπορεί να προσφέρει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία