Ειδήσεις

Η μεσογειακή διατροφή προλαμβάνει τον διαβήτη, δείχνει ελληνική μελέτη Τα νέα της Διατροφής

Μεσογειακη διατροφη

Ο Δρ Κάρλο Λα Βετζια, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Φαρμακολογίας «Mario Negri» του Μιλάνο, συνεργάστηκε με την Δρ Αντωνία Τριχοπούλου από το Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μελέτησαν έλληνες ασθενείς που είχαν πάρει μέρος στη διαρκή μελέτη European Prospective Investigation into Cancer and nutrition (EPIC).

Από τους 22.295 συμμετέχοντες που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 11 χρόνια, καταγράφηκαν 2.330 περιπτώσεις πασχόντων από διαβήτη τύπου ΙΙ. Για την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών τους, οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια και είχαν αξιολογηθεί σύμφωνα με την κλίμακα MDS (Mediterranean diet score) και έναν ακόμη δείκτη περιεκτικότητας της διατροφής σε υδατάνθρακες ή γλυκαιμικό φορτίο.

Τα άτομα με MDS πάνω από 6 είχαν 12% μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη συγκριτικά άτομα που είχαν MDS κάτω από 3. Οι ασθενείς με τους περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστους υδατάνθρακες.

Ένα υψηλό σκορ MDS συνδυαστικά με ελάχιστους υδατάνθρακες στη διατροφή μείωνε την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κατά 20%, συγκριτικά με ένα χαμηλό σκορ MDS και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο στη διατροφή.

«Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στον έλεγχο του βάρους εξακολουθεί να μελετάται, αλλά στις περισσότερες μελέτες αποδεικνύεται ότι αυτού του τύπου η διατροφή προσφέρει προστασία έναντι του διαβήτη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης.

Το βασικό χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συντελεί σε υψηλή αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, έναντι των κορεσμένων. Σύμφωνα με ανασκόπηση για την επίδραση των διατροφικών λιπών στον διαβήτη, η αντικατάσταση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών με μονοακόρεστα λιπαρά έχει ωφέλιμες επιδράσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και ίσως μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ.

health.in.gr

Δείτε και άλλα ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εδώ!

Δείτε επίσης

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Πρόγραμμα «Θεαίτητος» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Πρόγραμμα «Θεαίτητος» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

To Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης «Θεαίτητος» του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ανακοινώνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα κατάρτισης και εξειδίκευσης ενηλίκων.!

Καλή Σαρακοστή σημαίνει Fytro!

Καλή Σαρακοστή σημαίνει Fytro!

Η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί όχι μόνο ένα πατροπαράδοτο έθιμο, αλλά και μία εξαιρετική ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την υπερβολική κατανάλωση ζωικών και άλλων λιπαρών. !

Οικονομική Έκδοση: Βιταμίνη D

Οικονομική Έκδοση: Βιταμίνη D

Το κείμενο του βιβλίου «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» είναι πλέον διαθέσιμο και σε οικονομική έκδοση: «Το μυστικό της Μακροζωΐας: Βιταμίνη D»!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία