Ειδήσεις

Ευρωπαϊκό «ρεκόρ» - 111 τόνοι κρέας αλόγου στην ελληνική αγορά Τα νέα της Διατροφής

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου, μετά από ερωτήσεις βουλευτών για το διατροφικό σκάνδαλο.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και οι 2 τόνοι από την Ισπανία, ενώ το 2012 εισήχθησαν 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, οι 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και οι 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.

Από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real Time- PCR, απεστάλησαν στα εργαστήρια περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά.

Για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα και θα επιβληθούν κυρώσεις.

Στο μεταξύ εντείνονται οι έλεγχοι σε προϊόντα με σήμανση βοείου κρέατος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ελέγχου της αυθεντικότητας προϊόντων με βόειο κρέας.

Δεύτερη σε θετικά δείγματα η Ελλάδα

Δεύτερη σε θετικά δείγματα κρέατος με DNA αλόγου κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, πρώτη κατατάσσεται η Γαλλία με 47 θετικά δείγματα σε σύνολο 353 ελέγχων.

Ακολουθούν η Ελλάδα με 36 θετικά δείγματα σε σύνολο 288 ελέγχων (12,5%) και η Γερμανία με 29 θετικά δείγματα σε σύνολο 867 ελέγχων.

Στους επίσημους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 150 δείγματα στη Βρετανία, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος της ΕΕ για τη διατροφική ασφάλεια, δεν εντοπίστηκαν ίχνη DNA αλόγου, ωστόσο αλογίσιο κρέας είχε ανιχνευθεί νωρίτερα σε μπιφτέκια και άλλα προϊόντα.

Η Βρετανία εξάλλου κατατάσσεται δεύτερη σε θετικά δείγματα κρέατος με φαινυλοβουταζόνη, ενός κτηνιατρικού φαρμάκου που είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους.

Το σκάνδαλο αλογίσιου κρέατος στην Ευρώπη κλόνισε σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη βιομηχανία τροφίμων, πλήττοντας κατά κύριο λόγο το επεξεργασμένο συσκευασμένο κρέας και αυξάνοντας τη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα.

 

πηγή

Δείτε επίσης

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Πρόγραμμα «Θεαίτητος» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Πρόγραμμα «Θεαίτητος» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

To Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης «Θεαίτητος» του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ανακοινώνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα κατάρτισης και εξειδίκευσης ενηλίκων.!

Καλή Σαρακοστή σημαίνει Fytro!

Καλή Σαρακοστή σημαίνει Fytro!

Η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί όχι μόνο ένα πατροπαράδοτο έθιμο, αλλά και μία εξαιρετική ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την υπερβολική κατανάλωση ζωικών και άλλων λιπαρών. !

Οικονομική Έκδοση: Βιταμίνη D

Οικονομική Έκδοση: Βιταμίνη D

Το κείμενο του βιβλίου «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» είναι πλέον διαθέσιμο και σε οικονομική έκδοση: «Το μυστικό της Μακροζωΐας: Βιταμίνη D»!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία