Ειδήσεις

Ελληνίδα ερευνήτρια βρήκε πώς το «κακό» λίπος γίνεται «καλό» Τα νέα της Διατροφής

Τα κύτταρα του λευκού λίπους λειτουργούν ως εύκαμπτες ενεργειακές αποθήκες οι οποίες γεμίζουν όταν ο οργανισμός δέχεται αφθονία θερμίδων.

Το λίπος αποθηκεύεται με τη μορφή σταγονιδίων λιπιδίων, τα οποία κινητοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη για ενέργεια.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η λειτουργία των κυττάρων καφέ λίπους, τα οποία εξειδικεύονται στο κάψιμο ενέργειας σε μορφή λίπους αλλά και σακχάρων, ώστε να παράγουν θερμότητα.

Τα νεογέννητα διαθέτουν μεγάλες ποσότητες κυττάρων καφέ λίπους, τις οποίες χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν θερμοκρασία σώματος, ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι και οι ενήλικες συνεχίζουν να έχουν καφέ λίπος.

Είναι γνωστό ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ποντίκια μπορούν να προσαρμοστούν σε χαμηλές θερμοκρασίες σχηματίζοντας μέσα στις αποθήκες λευκού λίπους, κύτταρα καφέ λίπους.

Η προέλευση και ο σχηματισμός των συγκεκριμένων κυττάρων, δηλαδή των καφέ κυττάρων που σχηματίζονται μέσα στα λευκά, μέχρι σήμερα δίχαζε τους επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης έκαναν πειράματα σε γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια, τα οποία υποβλήθηκαν σε μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες στο εργαστήριο.

Για παράδειγμα τα ποντίκια υποβλήθηκαν για μια εβδομάδα σε θερμοκρασία 8 βαθμών Κελσίου, ενώ για αρκετές εβδομάδες αργότερα ζούσαν σε χώρους με κανονική θερμοκρασία.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσής τους σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα ποντίκια σχημάτιζαν κύτταρα καφέ λίπους στις αποθήκες κυττάρων λευκού λίπους.

Μετά την προσαρμογή τους σε κανονικές θερμοκρασίες, ο ιστός του λίπους γινόταν και πάλι λευκός.

Χρησιμοποιώντας γενετικούς δείκτες οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα λευκού λίπους μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα καφέ λίπους και το αντίστροφο.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν τον ίδιο τύπο κυττάρων με τα ποντίκια, εκτιμάται ότι η ίδια διαδικασία συμβαίνει και στους ανθρώπους όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 

"ΑΠΕ-ΜΠΕ"

Αλίκη Περδικάρη

Δείτε επίσης

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Πρόγραμμα «Θεαίτητος» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Πρόγραμμα «Θεαίτητος» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

To Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης «Θεαίτητος» του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ανακοινώνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα κατάρτισης και εξειδίκευσης ενηλίκων.!

Καλή Σαρακοστή σημαίνει Fytro!

Καλή Σαρακοστή σημαίνει Fytro!

Η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί όχι μόνο ένα πατροπαράδοτο έθιμο, αλλά και μία εξαιρετική ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την υπερβολική κατανάλωση ζωικών και άλλων λιπαρών. !

Οικονομική Έκδοση: Βιταμίνη D

Οικονομική Έκδοση: Βιταμίνη D

Το κείμενο του βιβλίου «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» είναι πλέον διαθέσιμο και σε οικονομική έκδοση: «Το μυστικό της Μακροζωΐας: Βιταμίνη D»!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία